Lordi

Suomalainen heavy rock -yhtye Lordi tuli suuren yleisön tietoisuuteen voittaessaan vuonna 2006 Eurovision laulukilpailun eli kansankielellä Euroviisut. Voitto oli historiallinen monella mittarilla mitattuna, sillä se oli paitsi Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen ja ainoa viisuvoitto, siinä myös saavutettiin suomalaisten eniten koskaan viisuissa saama pistemäärä, kyseessä oli ensimmäinen raskasta rockia esittävä yhtye joka viisut on koskaan voittanut ja vieläpä tunnistamattomiksi naamioituneina esiintyjinä. Aikamoinen saavutus yhtyeeltä, josta moni ei tuolloin ollut vielä kuullutkaan.

Lordi on rovaniemeläisen Tomi Putaansuun perustama yhtye, joka on virallisesti perustettu vuonna 1997, mutta monien alkumutkien jälkeen yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä Would You Love a Monsterman vasta vuonna 2002 BMB Finland -levy-yhtiölle, ja saman vuoden marraskuussa tuli ulos ensimmäinen levy Get Heavy. Yhtyeen suosio lähti heti vauhdikkaasti kasvuun, ja ensimmäinen levy voitti jo seuraavana vuonna parhaan kotimaisen hard rock / heavy metal -albumin Emma-palkinnon. Etenkin Saksassa yhtyeestä tuli nopeasti suosittu, ja se pääsi mm. lämmittelemään toisen kotimaisen Nightwishin keikoille. Kesällä 2003 Suomen läpimurto tapahtui Rauman meren Juhannuksessa, jossa Lordi oli pääesiintyjänä.

Kaikkiaan Lordi on tehnyt levyjä ja keikkaillut maailmalla jo yli 20 vuoden ajan, joten voisi sanoa että se on saavuttanut vankan jalansijan suomalaisen heavy rockin kentällä, tosin ehkäpä hieman marginaalisen kohderyhmänsä vuoksi se ei ole jäänyt suuren yleisön tietoisuuteen. Yli kahden vuosikymmenen ajalla Lordi on julkaissut 9 studioalbumia, joista viimeisin on Sexorcism vuodelta 2018.

Yhtyeen erikoisuus on kokonaan yhtyeen jäsenet tunnistamattomiksi naamioivat hirviömaskit, ja kullakin hirviöllä on omat taiteilijanimet. Yhtyeen perustajan Putaansuun sanoin maskien takaa on helpompi toimia. Yhtyeen jäsenet eivät halua tulla julkisuuteen omilla kasvoillaan, ja he antavatkin haastattelunsa aina yllään halloween-asut tai selin kameraan. Myös pyrotekniikka ja näyttävä lavashow on tärkeä osa Lordin esiintymistä bändin esikuvien tapaan.

Yhtyeen alkuperäisen kokoonpanon jäsenet ovat aikanaan tutustuneet toisiinsa vuonna 1995 Kiss-yhtyeen risteilyllä, ja Putaansuun ja bändin vahvoina esikuvina ovat olleetkin Kissin lisäksi mm. Alice Cooper, jotka molemmat ovat myös ulkoisesti persoonallisia, meikattuja ja erikoisesti pukeutuvia esiintyjiä. Lordin lavaesiintyminen onkin selkeästi ottanut vaikutteensa näistä maailmankuuluista musiikin ammattilaista.

Kiss ja Alice Cooper

Kiss on vuonna 1973 perustettu hard rock -yhtye, jonka perustajia olivat Gene Simmons ja Paul Stanley. Yhtye esiintyi aina voimakkaasti maskeerattuina, teatraalisissa vaatteissa ja näyttävän lavashown kera. Albumeita Kiss on julkaissut kaikkiaan 20, joista viimeisin on Monster vuodelta 2012. Kiss on edelleen kasassa oleva yhtye ja yksi pitkäikäisimmistä toimivista kokoonpanoista.

Kissin esiintyjien ulkoiseen olemukseen kuuluu paitsi voimakas kasvomaalaus, myös nahkaiset ja elastaaniset asut sekä korkeapohjaiset kengät. Yhtyeen jäsenillä on taiteilijanimensä ja hahmot maskien taustalla. Lavaesiintyminen on erittäin näyttävää, jopa sirkusmaista ja siihen kuuluu olennaisena osana pyrotekniikka ja erilaiset tekniset efektit sekä tarkoin suunniteltu lavashow.

Myös jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan rockmusiikkibisneksessä esiintyvänä legendaarisena taiteilijana ollut laulaja Alice Cooper on tunnettu erityisesti voimakkaasti maskeeratuista kasvoistaan, kimaltelevista asuistaan ja hurjasta lavashowstaan, joka sisälsi usein kauhua, väkivaltaa, verta ja teatteria. Cooper perusti ensimmäisen yhtyeensä jo vuonna 1964, ja kaikkiaan hän on julkaissut mm. 27 studioalbumia, 7 livealbumia ja lukuisia musiikkivideoita ja useita elokuvia. Myös Cooper toimii edelleen musiikin parissa.


Categorised in: Populaarimusiikki