Kysyikö tätisi sinua soittamaan syntymäpäivilleen tai kaveri häihinsä? Esiintymiset voivat jännittää, mutta siitä huolimatta menevät usein hyvin. Kun laulamisesta tai soittamisesta vielä saa pienen korvauksen, voi pienten keikkojen tekeminen kiinnostaa enemmänkin. Ehkä kaveriporukasta saadaan aikaiseksi covereita soittava bändi ja suosio on taattu. Olisiko juhlasoitosta mahdollisuuksia enempäänkin?

Musiikin monet ammattilaiset

Musiikki työllistää monia ammatteja. On soittajien ja laulajien lisäksi säveltäjät ja sanoittajat. Puhumattakaan äänittäjistä, miksareista, soitinten huoltajista, myyjistä ja valmistajista. Hetken kun ajattelee, musiikki työllistää paljon eri alojen ammattilaisia yhdeksi kokonaisuudeksi aina esiintyjästä markkinointiin ja kuvauksiin. Jos itse haluaisi työskennellä musiikin parissa, voi aloittaminen tuntua hankalalta. Alan ammattilaisilla on pitkä koulutus ja vankka osaaminen, mutta autotallien peruiltakin on noussut tähtiä. Ammattilaisten palkkatasoihin ja töihin et ilman koulutusta ja osaamista pääse. Covereita ja omia biisejä voi kuitenkin tehdä kuka vain. Ei ole lainkaan tavatonta, että juhliin hankitaan pieni coverbändi korvausta vastaan.

Kotijuhlien sivutoiminen yrittäjä

Pimeänä työskentelyssä on kuitenkin riskinsä. On houkuttelevaa saada raha puhtaana käteen, mutta tällöin mikään vakuutus ei korvaa mahdollista vahinkoa. Soittimet, äänentoistolaitteet ja oma terveys ovat kalliita asioita, joita ei viitseliäisyyden taki kannata tuhlata. Varsinkaan kun laskutus on nykypäivänä niin helppoa. Yrittäjyys sivutoimisen tulon kannalta voi olla liikaa vaadittu. Sinun täytyy perustaa liikenimi, yritys ja miettiä toimintasuunnitelmat ja rahoitukset. Tämän lisäksi musiikki harvoin yksinään elättää, mutta yrittäjänä et saa kaikkia etuuksia kuin ennen, ilman pitkiä selvityksiä yritystoiminnasta. Siksi kevytyrittäjyys on niin suosittua. Voit tutustua palveluntarjoajiin, kuten Frilans Finans ja miettiä itsellesi sopivaa ratkaisua.

Kevyt yrittäjyys toimii musiikissakin, kun suunnittelet työsi hyvin

Kevytyrittäjyydessä laskutat tehdyn työn oman hinnoittelusi mukaan. Musiikin soitossa se voi olla sovittu kertakorvaus tai tuntihinta. Laskuun lisätään arvonlisävero sekä palvelumaksu. Kun asiakas maksaa laskun, palveluntarjoaja tekee tarvittavat pidätykset palkanlaskua varten. Muista siis ilmoittaa työnteosta ennen työnsuorittamista, jotta pakollinen tapaturmavakuutus on voimassa. Sinun ei siis tarvitse huolehtia ennakonpidätyksistä, työttömyysvakuutusmaksuista eikä muista. Palveluntarjoaja laskee palkan puolestasi ja laskun summasta tulee sinulle nettopalkka tilille, kuten työnantajalta. Tarvitset siis verokortin laskutukseen sekä hieman rahantajua. Älä myy työtäsi pilkkahintaan, vaan huomioi että saat riittävän korvauksen tilillesi.

Muista julkisen esittämisen korvaukset ja luvat

Musiikin harrastaminen on musiikin eli taiteen tulkintaa parhaimmillaan. Jos päädyt esiintymään läheisen juhliin, esimerkiksi häihin tai syntymäpäiville, et tarvitse lupaa musiikin esittämiseen tai joudu maksamaan mitään korvauksia. Mikäli kyseessä on julkinen tapahtuma, tarvitsee jokainen esiintyjäkin luvan musiikin käyttöön. Musiikintekijälle ja kustantajalle kuuluu korvaus aina kun musiikin käyttämisestä saa rahallista hyötyä. Tämä koskee siis julkista esiintymistä ja musiikin käyttöä. Jos musiikkia soitetaan taustamusiikkina liikkeessä tai julkisessa tilassa, vaaditaan siihenkin lupa, ja luvat koskevat myös pääsymaksuttomia tapahtumia.

Musiikkilupia hallinnoi Teosto. Tutustu huolellisesti lupa-asioihin, sillä vaikka musiikkia voi soittaa kuka tahansa, esiintymisessä ja esiintymispaikasta sekä tapahtuman luonteesta kannattaa olla tarkka. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Voit kuitenkin sivutoimisesti esiintyä tuttujen juhlissa sydämesi kyllyydestä, sillä ne eivät ole julkisia tapahtumia.


Categorised in: Musiikki työnä