Eurovision-laulukilpailujen, tuttavallisemmin Euroviisujen huuma on jo lähtenyt meilläkin käyntiin. Viisufanit seuraavat tietysti artisti-ilmoituksia ja arvuuttelevat musiikkisisältöjä. Skandaaleja ja mokia odotetaan jo kieli pitkällä, mutta mitä tiedämme Israelin Euroviisuista tähän mennessä?

Israelin voitto vei viisut Tel Avivin
Nyt on vuorossa siis 64. kilpailut. Israel voitti viime viisut kappaleella Toy, jonka ”kanamaisen” esityksen tähti Netta Barzilai esitti. Kappaleen musiikkivideo keräsi yli 20 miljoonaa katselukertaa jo ennen viisuja. Tel Aviv on kaupunki Välimeren rannalla. Koko nimeltään Tel Aviv-Jaffa, perustettiin maailman vanhimpiin lukeutuvan merenkulkukaupunki Jaffan pohjoispuolelle. Etäisyys Israelin pääkaupunki Jerusalemista on noin 60 kilometriä. Tel Aviv on Israelin nykyaikaisen kulttuurin keskus, joten kisojen järjestäminen siellä ei ole mikään yllätys. Tarkempana paikkana toimii Tel Avivin monitoimikeskus Convention Center.

Israel pitää viisut nyt kolmatta kertaa, mutta kisat herättivät heti voiton jälkeen vastustusta maan harjoittamien sotatoimien vuoksi. 42 maata on ilmoittanut osallistuvansa, mutta esimerkiksi Bulgaria ilmoitti vetäytyvänsä kisasta. Israel myös ilmoitti kutsuvansa arabimaita mukaan kisaan, mutta listassa ei tällaisia osallistujamaita näkynyt.

Dare to Dream – uskalla unelmoida
Tammikuun alussa Israel julkaisi viisujen tämän vuoden teeman Dare to Dream. Suomi esiintyy ensimmäisessä semifinaalissa 14. toukokuuta. Toinen semifinaali pidetään 16. toukokuuta ja tuossa ryhmässä kisaavat naapurimaamme; Ruotsi, Norja ja Venäjä. Useat maat jättävät tämän vuoden kisat väliin mm. rahoituksen vuoksi. Bulgarian lisäksi mm. Turkki, Andorra, Slovakia, Luxemburg, Bosnia & Hertzegovina ja Monaco eivät osallistu viisuihin.

Suomen edustaja
Tähän mennessä 13 maata 42 maasta on ilmoittanut esiintyjänsä. Kaikilla ei kuitenkaan ole vielä kappaletta valittuna. Suomen Euroviisuedustajaksi ilmoitettiin hieman yllättäen Darude, joka on monille tuttu trance-kappaleesta Sandstorm.

Tyypilliseen tapaan Darude eli Ville Virtanen kieltäytyi mahdollisuudesta ensin. Onneksi hän tarttui haasteeseen, sillä Suomella on nyt yksi viisujen kovimmista nimistä pitkään aikaan. Viisufanit ympäri maailman olivat sekä ihmetyksen, että nostalgian vallassa. Ilmoitus keräsi Eurovisionin instagramiin hetkessä Sandstormia mukailevia ”dudududuu”-kirjoituksia.

Tunnettavuudesta tuskin on haittaa ja kappaletta ainakin kovasti odotetaan. Laulajaksi lähtee laulajanäyttelijä Sebastian Rejman. Varsinainen edustuskappale valitaan UMK:ssa eli Uuden Musiikin Kilpailussa kolmesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä.

Mitä on luvassa?
Israel arvioi viisujen kuluiksi noin 24 miljoonaa euroa, vaikka stadion on valmiina. Perinteisesti Euroviisut nähdään ympäri maailman. Itse finaali pidetään 18. toukokuuta.

Viisuihin kuuluu tanssi- ja popmusiikki sekä näyttävät asut. Kaikki eivät ehkä astele esiin mukavissa vagabondin kengissä, sillä pelkistetty paljasjalkaisuus on tainnut tulla jäädäkseen piikkikorkojen rinnalle. Euroviisuissa tilaa saavat myös valtavirrasta poikkeavat musiikkityylit ja esitykset, joten yllättävää nähtävää on varmasti jälleen luvassa.

Oli kappaleet sitten balladeja tai rockia, esityksistä tulee jälleen näyttäviä. Mukana on varmasti yleisöä fyysisesti ja henkisesti liikuttavia kappaleita, mutta voittajasta ei vielä voi puhua artisti- ja kappaleuutisia odotellessa. Vedonlyöntisivustot ovat kuitenkin jo pystyssä ja spekulointi aloitetaan hyvissä ajoin.

Seuraava jännityksen kohde on kuitenkin oma edustuskappaleemme. Näemmekö tanssimusiikkia Daruden tuodessa kunnon bileet Israeliin ja todistaessa, että onnistuu tämäkin suomalaisilta? Mitä on lavaesityksessä luvassa vai onko idea vain tanssittaa yleisöä? Asia selviää maaliskuun alussa.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä