Tiedätkö, millainen musiikkimakusi on? Jos et, niin ei hätää. On tavallista, ettei aina ole vielä ihan löytänyt omaa tyyliään. Voi olla, että kuuntelet sitä ja tältä sieltä täältä. Voihan olla, että musiikkimakusi on sekoitus useampaa tyyliä! Kaikkien musiikkimaku ei aina ole aivan yksiselitteinen eikä välttämättä mahdu yhden kategorian sisään. Ja voi olla, että on olemassa musiikkilajeja, joista et ole koskaan aiemmin kuullutkaan mitään! Voi olla, että on olemassa musiikkia, joka on aivan sinun makuusi, muttet ole vielä löytänyt sitä. Haluamme auttaa sinua tässä tilanteessa tarjoamalla sinulle kattavan artikkelin, joka esittelee lyhyesti eri musiikin lajeja ja antaa vinkkejä siitä, kenelle ne sopivat ja minkälaista musiikkia ne voivat esimerkiksi olla.

1. Rock and roll on legendaarinen musiikin laji ja ensimmäinen populaarikulttuurin muoto

Rock and roll on yhtä legendaarinen nimi kuin versace hajuvesi. Itse asiassa se on yksi ensimmäisistä populaarikulttuurin muodoista ja se on nykyisen popmusiikin esi-isä. Rock and roll oli valloillaan 50-luvun aikoihin, kun legendaariset nimet kuten Elvis olivat valloillaan. Vielä nykyäänkin letkeä Rock and roll on monen mieleen, ja upeat ikivihreät kuten Rock Around the Clock tanssittavat keveän musiikin faneja ympäri maailman.

2. Pop

Rock and rollista alkunsa saanut, nykyajan populaarikulttuuria edustava popmusiikki on suurimman osan mieleen. Popmusiikki on menevää ja rytmikästä, ja kategorian sisään mahtuu musiikkia tanssibiiseistä tunteelliseen ja herkkään musiikkiin. Popmusiikki on kaikkien tanssiklubien hittituote, ja se kelpaa yleensä kaikille vauvasta vaariin. Varsinkin teineille popmusiikki on yleensä mieluista, ja kaikki suurimmat musiikkitähdet edustavatkin tätä musiikkisuuntausta. Popkonsertit myyvät miljoonayleisöjä loppuun ja tähdet tahkoavat itselleen omaisuuksia urallaan. Sellaiset huippunimet, kuten vaikkapa Lady Gaga, Adele ja Ariana Grande, ovat tunnettuja popmusiikin edustajia. He osoittavat, että tämän tyylilajin sisältä löytyy kappaleita laidasta laitaan.

3. Hard rock

Jos letkeä ja rytmikäs ei iske vaan haluat jotakin kovempaa, on kivenkova rockmusiikki varmasti enemmän mieleesi. Varsinkin suomalaisille rock on tärkeä tyylilaji, johtuen siitä että Suomen ainoa Euroviisu-voitto napsahti rock-tyylilajia edustavalle Lordille kappaleella Hard Rock Hallelujah. Rock on popista hieman raskaampi versio, muttei kuitenkaan niin raskas kuin jotkin metalliset tyylisuuntaukset. Suomalaista rockia voi kuunnella muun muassa maailmallakin suosiota niittäneeltä Nightwishiltä, jonka suosittuja kappaleita ovat muun muassa Amaranth sekä Walking in the Air.

4. Heavy metal

Jos superraskas musiikki on mieleesi, pidät todennäköisesti metallimusasta. Tämä tyylilaji on raskasta ja aiheet synkkiä, ja musiikki onkin usein goottihenkisten suosiossa. Tämän tyylilajin laulajat ovat usein itsekin gootteja ja pukeutuvat tummiin, mikä sopii hyvin metallin henkeen.

5. Jazz

Jazz oli huipussaan 50-luvulla, kun upeat loisteliaat baarit vetivät puoleensa kymmenittäin ihmisiä ja meno oli letkeää. Jazz on usein improvisoitua ja todella menevää musiikkia, jossa ei ole sääntöjä. Jazzissa ei ole sanoja, vaan se on täysin instrumenteilla soitettua musiikkia. Tunnetuimmat jazz-artistit tulevatkin tuolta jazzin kultakaudelta, ja nykyään jazz tuntuu oikeastaan olevan klassisen musiikin ystävien yksinoikeus.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä