Aiemmassa tämän sivuston artikkelissa käsiteltiin musiikkitoimittajan työtä ja kuten toimittaja, myös valokuvaaja joutuu omassa työssään mitä monipuolisimpiin tilanteisiin. Valokuvaaja välittää työllään erilaisia viestejä ja sanomaa. Valokuvat voivat todella kertoa enemmän kuin tuhat sanaa ja siksi kuvaajan on osattava ilmaista omalla valokuvallaan monenlaisia asioita. Musiikki herättää runsaasti tunteita, se voi kappaleesta riippuen aiheuttaa iloa, surua, rakkautta tai jopa vihaa. Taitava valokuvaaja osaa omalla kuvallaan myös vangita nämä tunteet filmille ja välittää ne kuvaa katsovalle.

Ei pelkkää keikkojen kuvaamista

Moni sortuu helposti ajatukseen, että valokuvaaja kuvaa ainoastaan artistien keikkoja, julisteita ja levyn kansia, mutta työhön sisältyy myös paljon muuta. Kuvaaja saattaa esimerkiksi joutua ottamaan kantaa kuvatun henkilön vaatteisiin ja siihen, miltä ne näyttävät kuvassa. Lisäksi erityisesti lasten pukeminen ja stailistin kanssa neuvottelu voi olla haastavaa. Pukemisessa auttaa https://kidsbrandstore.fi/, josta voi löytää myös vinkkejä.

Valokuvaajan tärkein tehtävä on viestiminen ja sitä varten hänen on tehtävä muutakin kuin tuijoteltava passiivisesti kameran linssin läpi. Valokuvaaja tarkkailee myös yleisöä ja muita ympäristön tapahtumia ja pyrkii näkemään tilanteen kokonaisuutena. Valokuvaajan on tehtävä yhteistyötä esimerkiksi musiikkijournalistin kanssa, kun he valitsevat journalistin juttuun sopivia kuvia. Valokuvaajan ja journalistin yhteistyö on muutenkin tiivistä, sillä valokuvaaja saattaa olla mukana myös haastatteluissa ja vastaavasti journalisti on usein kuvauskeikoilla.

Valokuvaajan täytyy olla nopea fyysisesti ja älyllisesti

Hyvät kuvat ovat joskus sekuntien sadasosista kiinni ja siksi valokuvaajalta vaaditaan sekä sorminäppäryyttä että tilanteenlukutaitoa, jossa osataan ennakoida, milloin on otollisin aika ottaa kuva. Valokuvaaja saattaa myös toisinaan joutua neuvottelutilanteisiin, joissa esimerkiksi asiakkaan vaatimukset ovat mahdottomia toteuttaa ja silloin hyvät diplomatiakyvyt korostuvat.

Miltä musiikki näyttää?

Musiikin tallentaminen valokuviin ei ole helppoa. Kuvaaja joutuu alusta alkaen miettimään muun muassa oikeaa asetelmaa, tunnelmaa ja kuvan sävyä. Yleinen linjaus on ollut, että tummat kuvat, joissa on runsaasti kontrastia, viestivät kuvaa katsovalle helposti raskaasta tunnelmasta. Näitä otoksia käytetäänkin usein erityisesti rockmuusikoita kuvattaessa. Elektronisessa musiikissa puolestaan halutaan panostaa muun muassa kuvan näyttävyyteen, valoihin ja erilaisiin värisävyihin, sillä tämä viestii monesti samaa tunnelmaa, mitä elektronisen musiikin tapahtumissa haetaan.

Kuvaajan on myös haettava oikeita asentoja ja ilmeitä kuvattaviltaan. Pitkä kitarasoolo voi esimerkiksi välittyä todellisella tunteella oikean kuvan myötä. Klassisen musiikin tapahtumissa taas haetaan usein arvokkuutta ja pehmeyttä ja tätä valokuvaajan on mahdollista korostaa muun muassa pehmeillä sävyillä. Myös esimerkiksi viulun soittoon liittyy tietynlaista sulokkuutta ja eleganssia, joka kuvaajan on saatava välitettyä. Myös soittaja tai laulaja haluaa omalla esiintymisellään välittää erilaisia viestejä, tunteita ja musiikkia. Kuvaajan on huomioitava, mitä artisti pyrkii viestimään. Kuva ei saa ohjata katsojan huomiota toisaalle niin, että siitä välittyy väärä viesti.

Musiikkikuvaajan työaika ei pääty kuvaamiseen

Kun kuvat on otettu, ei kuvaajan työaika suinkaan pääty siihen, vaan hänen on osattava myös valikoida omista kuvistaan parhaat. Joskus tämä voi olla hyvinkin vaikeaa, sillä toinen kuva saattaa olla teknisesti hyvä ja toinen taas välittää musiikin sanomaa paremmin. Valokuvaajan on tässä tilanteessa tehtävä päätös, kumpaa kuvaa haluaa käyttää.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä