Populaarimusiikki on erittäin laaja käsite. Yleensä ajatellaan, että se on suosittua musiikkia – sitä, mikä soi radioissa. Käsitteen alle kuitenkin kuuluu paljon enemmän. Oikeastaan vain taidemusiikki, jazz, sekä etninen musiikki lasketaan populaarimusiikin ulkopuolelle. Tyylilajeja on siis paljon erilaisia, ja myös marginaalisemmat genret kuten tekno- tai metallimusiikki lasketaan mukaan.

Pop

Pop-musiikki on melko kevyttä ja se yleensä miellyttää suurta yleisöä. Popissa panostetaan sinkkuihin, eli yksittäisiin kappaleisiin enemmän kuin isompiin kokonaisuuksiin, kuten albumeihin. Pop-musiikki ottaa vaikutteita muista tyylilajeista, usein trendien mukaan, joten se muuttuu koko ajan ja siitä myös kehittyy pienempiä alalajeja. Tunnettuja esimerkkejä pop-muusikoista on Britney Spears, Michael Jackson, sekä Madonna.

Rock

Rock-musiikki on raskaampaa kuin pop ja siinä panostetaan enemmän bänditoimintaan ja live-esiintymisiin. Bändin peruskokoonpanoon kuuluu laulaja, kitaristi, basisti, sekä rumpali. Näiden lisäksi käytetään toisinaan muitakin soittimia. Rock jakautuu useisiin alalajeihin, esimerkiksi grungeen, glam rockiin, heviin, sekä punk rockiin.

Iskelmä

Iskelmä on myös kevyttä musiikkia, mutta popista poiketen se ei niinkään seuraa trendejä, vaan pysyttelee perinteisempänä ja maanläheisempänä. Alunperin iskelmälle oli ominaista paritanssi, mutta nykyään tanssittavuuden merkitys on pienentynyt. Esimerkiksi Anna Eriksson ja Arja Koriseva ovat iskelmä-artisteja, mutta suomalaisella iskelmä-radiokanavalla soitetaan hyvin laajasti monenlaista musiikkia.

Rap

Rap-musiikille ominaista on räppääminen, eli puheenomainen laulu. Musiikki on yleensä hiphop-tyylistä, vaikkakin nykyään myös pop-kappaleisiin voidaan yhdistää räppiä. Sanoituksissa usein otetaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin, toisaalta tyyliin kuuluu myös itsensä kehuminen ja rahalla, autoilla ja naisilla rehvastelu. Toisinaan järjestetään battleja, eli kaksintaisteluita, joissa räppärit kilpailevat improvisoimalla ja haukkumalla toista kilpailijaa.

Elektroninen musiikki

Elektroninen musiikki on nimensä mukaisesti koneellisesti tuotettua musiikkia, jossa laulu ei ole kovin suuressa roolissa. Usein laulua ei ole kappaleissa ollenkaan, mutta jos on, niin lyriikat ovat yleensä hyvin yksinkertaisia lausahduksia. Oleellisinta elektronisessa musiikissa on sen tanssittavuus klubeilla tai reiveissä.

Gospel

Gospel-musiikki pitää sisällään erilaisia tyylisuuntia, yhteisenä piirteenään avoin kristillisyys sanoituksissa. Gospel-musiikkia kuuleekin yleensä vain uskonnollisissa yhteyksissä, eikä esimerkiksi valtakunnallisella radiokanavalla. Suomessa järjestetään vuosittain Maata Näkyvissä festivaali, jossa gospelbändejä ja -artisteja voi nähdä kerralla enemmän.

Yllä on mainittuna vain muutama yleinen genre, joiden lisäksi on olemassa lukuisia muita tyylilajeja, niiden alalajeja, sekä useamman tyylin yhdistelmiä. Ajan kuluessa tyylilajien rajat ovat himmentyneet ja uudet sukupolvet määrittävät niitä aina uudelleen. Esimerkiksi suomalainen Pelle Miljoona oli alkuaikoinaan punkkia, marginaaliryhmän suosiossa, mutta nykyään heidän kappaleitaan soitetaan myös iskelmään painottuvalla radiokanavalla.

Populaarikulttuuri

Populaarimusiikki on olennainen osa sitä ympäröivää kulttuuria ja kulloinkin pinnalla olevia trendejä. Popissa trendit näkyvät selkeimmin, mutta toisinaan muutkin tyylit nousevat pinnalle. Tämä näkyy esimerkiksi muodissa, toisinaan kaupat täyttyvät rokahtavammista vaatteista, seuraavaksi voi olla vaikkapa hippityylin aika.

Populaarikulttuuriin liittyy tiiviisti myös ”fanitus”, varsinkin nuoret seuraavat julkisuuden henkilöitä hakien kodin ulkopuolista roolimallia. Ennen muusikoita seurattiin keikoille ja hankittiin levyjä, toisinaan kirjoitettiin kirjeitä ja yritettiin päästä keikan jälkeen juttelemaan. Nykyään sosiaalisen median kautta on mahdollista seurata monia julkisuuden henkilöitä päivittäin, sekä ottaa yhteyttä heihin useiden kanavien kautta. Monet muusikot käyttävätkin taitavasti sosiaalista mediaa tavoittaakseen omia seuraajiaan.


Categorised in: Populaarimusiikki