Populaarimusiikissa suuressa roolissa ovat laulu ja sanoitukset, eli lyriikat. Tarttuvan melodian mukana soljuvat sanat voivat herättää erilaisia tunteita, niihin voi samaistua, ne voivat antaa ajattelemisen aihetta, tai toisinaan aiheuttaa hilpeyttä. Sanoituksia voidaan käyttää myös oman ajatusmaailman jakamiseen. Sanoitus voidaan tehdä sävellystyön yhteydessä, mutta toisinaan käytetään myös olemassa olevia tekstejä.

Ajan henki näkyy ja kuuluu

Kuten mikä tahansa taidemuoto, myös laulujen lyriikat kertovat oman aikansa yhteiskunnasta. Taiteilijat ottavat vaikutteita heitä ympärövästä maailmasta, kirjoittajat kertovat tarinoita omasta elämästään, tai ympärillään tapahtuvista asioista. Esimerkiksi sodat sekä erilaiset poliittiset tilanteet ovat näkyneet laulujen sanoituksissa. Hippiaatteen nousu täytti laulut rauhalla ja rakkaudella.

Ilosta suruun, rakkaudesta vihaan

Usein erilaisissa mielentiloissa haluaa kuunnella tietynlaista musiikkia. Iloisena hyväntuuliset pop-kappaleet tuntuvat lisäävän omaa intoa, surullisena haikeat ja melankoliset laulut tarjoavat vertaistukea. Toisinaan voi kaivata musiikista rohkaisua tai jonkinlaista voimaannuttavaa tunnetta. Joskus tuntuu, että jokin laulu kuvaa täydellisesti omaa elämäntilannetta, ehkä jopa selkeyttää omia epäselviä tuntemuksia.

Yksi yleisimmistä teemoista lyriikoissa on rakkaus. Lauletaan ihastumisesta, rakastamisesta, sydänsuruista ja pettymyksistä rakkaudessa. Lähes jokainen ihminen voi samaistua jollain tavalla rakkauden teemaan, iästä tai taustasta riippumatta. Rakkaus on myös aina ollut ja tulee olemaan olemassa, joten siitä kertovat tekstit eivät vanhene.

Viha ja tyytymättömyys ovat perinteisesti olleet esillä varsinkin punk-yhtyeiden musiikissa. Muissakin genreissä näitä tunteita esiintyy, etenkin sanoituksissa. Musiikki onkin hyvä ja turvallinen keino kanavoida vihaa ja raivoa, siten voi kontrolloida omaa aggressiivisuutta. Kuunnellessa vihaista musiikkia voi saada hyvin virtaa esimerkiksi urheiluun tai siivoamiseen, samalla tuntien jonkinlaista yhteenkuuluvuutta laulajan kanssa.

Tarinoita elävästä elämästä

Varsinkin suomalaisessa musiikissa kerrotaan usein surullisiakin tarinoita erilaisista ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. Laulut ovatkin hyvä keino tuoda esiin näkökulmia esimerkiksi päihdeongelmista, parisuhdeväkivallasta, tai muuten vaan toivottomalta tuntuvista tilanteista. Kuulijat voivat saada lohtua ja voimaa kappaleista, joihin voivat samaistua omien ongelmiensa keskellä.

Onneksi iloisistakin asioista kerrotaan tarinoita, myös laulujen muodossa. Kun on itse onnellinen, voi samaistua iloisiin teksteihin, ja toisaalta positiiviset laulut voivat tuoda toivoa ankeammissa tilanteissa. Usein onnelliset tarinat kertovat rakkaudesta, mutta aiheina voi lisäksi olla vaikka ystävyys, hauskanpito, tai kiitollisuus.

Vaikuttamismahdollisuus

Sen lisäksi että sanoittajat ottavat vaikutteita ympäröivästä elämästä, he voivat myös osaltaan vaikuttaa siihen. Tarinoita kertomalla saa erilaisia asioita ihmisten tietoisuuteen ja keskustelua heräteltyä, mutta sanoituksilla otetaan myös suoraan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Varsinkin punk- ja hiphop-musiikissa on nostettu esille epäoikeudenmukaisuutta, sekä kehoitettu ihmisiä esimerkiksi suvaitsevaisuuteen.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi lauluilla voidaan vaikuttaa yksilöihin. Lyriikat voivat olla rohkaisevia, voimaannuttavia, tai lohduttavia.


Categorised in: Populaarimusiikki