Eurovision laulukilpailu järjestetään vuosittain jossain Euroopan maassa. Järjestäjämaana toimii aina edellisen vuoden voittajan edustama valtio. Kilpailuun saavat osallistua kaikki Euroopan yleisradiounionin aktiiviset jäsenmaat, jokainen yhdellä kappaleella. Osallistuvan kappaleen on oltava uusi. Kilpailu televisioidaan ja katsojat saavat äänestää omaa suosikkiaan. Nykyään omat pisteensä antaa myös jokaisen maan asiantuntijoista koostettu raati. Suomessa kilpailusta käytetään nimitystä Euroviisut.

Euroviisuilla on vankka fanijoukko ympäri Eurooppaa ja jopa Australiassa asti. Varsinkin seksuaalivähemmistöjen edustajien joukossa viisut ovat erityisen suosittu tapahtuma. Katsomot kilpailupaikalla ovat aina täynnä, ihmiset matkustavat pitkienkin matkojen päähän päästäkseen paikalle. Suurin osa ihmisistä katselee viisuja kuitenkin kotona, ystävien luona, tai baareissa.

Euroviisuissa on usein tietyntyylisiä kappaleita, jotka eivät välttämättä muuten saavuta kovinkaan suurta suosiota. Kilpailuesityksissä toistuu tietyt kliseet, kuten tuulikoneen käyttö, dramaattisuus, sekä erikoiset asuvallinnat. Katsojat ovatkin keksineet katselut oheen erilaisia juomapelejä, joissa hyödynnetään perinteisiä ”Euroviisu-kliseitä”. Myös drag-artistit saavat Euroviisuista uusia hahmoja esityksiinsä.

Suomi on perinteisesti sijoittunut viisuissa melko huonosti. Vuonna 2006 Lordi meni ja voitti, siten saimme kerran järjestää kisat Helsingissä. Usein suomalaisilla on jo valmiiksi negatiivinen asenne, ikään kuin valmistaudutaan siihen, ettei tänäkään vuonna tule voittoa. Omaa edustajaa arvostellaan jopa hyvin ilkeästi, kilpailun jälkeen varsinkin. Asenne kuitenkin muuttuu , kun voitto yhtäkkiä tuleekin kohdalle, Lordikin oli hetken koko kansan sankari.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä