Kun mietitään musiikkia työnä, ensimmäisenä mieleen tulee muusikot ja laulajat, eli ne henkilöt jotka musiikin parissa eniten ovat esillä. Tunnettujen bändien ja artistien lisäksi musiikin ammattilaisia työskentelee paljon erilaisissa tehtävissä.

Soittajat hallitsevat oman soittimensa, oli se sitten kitara tai sello. Ammattilaiset osaavat lukea nuoteista sen, mitä heidän odotetaan kulloinkin soittavan. Soittoharrastus aloitetaan yleensä jo lapsena, varsinkin jos pyritään ammattilaistasolle. Musiikkiopinnoissa opitaan soiton lisäksi musiikin teoriaa, joka vahvistaa henkilön osaamista.

Laulajalla instrumenttina toimii oma keho ja ääni. Äänen hallintaa voi harjoitella itsenäisesti, sekä opettajan kanssa. Harjoittelun lisäksi laulajan on pidettävä huolta kehostaan, jo pienikin flunssa häiritsee laulua ja äänihuulia. Varsinkin taidemusiikin parissa työskentelevillä laulajilla äänen tulee soida puhtaasti.

Populaarimusiikissa soittajan ei aina tarvitse olla musiikin teorian vahva osaaja, mutta toki siitä on hyötyä. Tärkeintä on kuitenkin oman soittimen hallinta. Omassa bändissä soittaessaan ei välttämättä tarvitse nuotteja, riippuen bändin jäsenten välisestä yhteistyötyylistä. Esimerkiksi punkissa tekniset taidot eivät alunperin olleet erityisen tärkeitä.

Myös laulu on populaarimusiikissa vapaampaa. Laulaja tulkitsee kappaleita omalla persoonallisella tyylillään, toki yhtyeissä myös keskustellaan siitä, miltä halutaan yhdessä kuulostaa. Taustalaulajille voidaan antaa erilaisia ohjeita, jotta saadaan aikaan haluttu äänimaailma.

Taidemusiikin puolella sen sijaan musiikin teorian osaaminen on erittäin tärkeää. Soittajan pitää pystyä soittamaan instrumenttiaan virheettömästi, lukemaan nuotteja, sekä seuraamaan kapellimestarin ohjeita. Laulajan täytyy myöskin pystyä seuraamaan ohjeita, sekä lukemaan nuotteja, mutta lisäksi hoidettava omaa ääntään niin, että kykenee laulamaan puhtaasti koko äänialaltaan.

Muusikoiden työhön kuuluu äärettömän paljon harjoittelua. Heidän pitää harjoitella itsenäisesti, sekä mahdollisen ryhmänsä kanssa. Toinen osa työstä on esiintymistä erilaisissa konserteissa tai keikkalavoilla. Toisinaan ammattimuusikoita palkataan myös soittamaan levylle. Työ edellyttää hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, koska usein haluttu lopputulos on monen tekijän summa.

Muusikoiden palkkaus riippuu paljolti siitä, missä he työskentelevät. Orkestereissa on usein kuukausipalkka, freelancerit ovat yksittäisten palkkioiden varassa. Muusikot voivat työskennellä lisäksi esimerkiksi soitonopettajina, tai tehdä päivätyönään jonkin muun alan hommia ja soittaa sen ohessa.


Categorised in: Musiikki työnä