Musiikkiala oli pitkään miesten valtakuntaa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Yhtäkkiä pinnalle alkoi nousta useitakin tyttöbändejä, valtavalla energialla varustettuina. Suurimpaan suosioon ylsi kuitenkin Spice Girls -niminen viisikko.

Nopea menestys

Spice Girls perustettiin lehti-ilmoituksen perusteella alunperin vuonna 1994, mutta lopullisen muotonsa ja nimensä se sai vuonna 1996. Kokoonpanoon kuului Victoria Adams (nykyisin Beckham), Geri Halliwell (nykyisin Horner), Melanie Chisholm, Melanie Brown, sekä Emma Bunton. Samana vuonna yhtye solmi levytyssopimuksen ja julkaisi ensimmäisen singlensä, joka nousi samantien listojen kärkeen. Seuraavat singlet jatkoivat menestyksekästä linjaa.

”Spaissareiden” kaksi ensimmäistä levyä olivat erittäin menestyneitä. Vuonna 1998 yhtye kutistui nelihenkiseksi, kun Geri Halliwell jätti bändin heidän Suomen keikkansa jälkeen. Tämän jälkeen julkaistu kolmas levy ei enää menestynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Vuonna 2001 Spice Girls hajosi kokonaan, mutta he ovat myöhemmin julkaisseet kokoelmalevyn, sekä esiintyneet yhdessä muutamia kertoja.

Paljon oheismateriaalia

Bändillä oli musiikin lisäksi myynnissä erittäin paljon oheistuotteita. Myynnissä oli muun muassa valokuvia, tarroja, tikkareita, vaatteita, mukeja, nukkeja, koulutarvikkeita, kirjoja, jopa polaroid-kamera. Heistä tehtiin myös elokuva, sekä videopeli. Tarrat ja valokuvat olivat keräilytavaraa ja niitä vaihdeltiin koulujen välitunneilla, kuten kiiltokuvia joskus aikaisemmin. Bändin jäsen Geri Halliwell onkin myöntänyt omaelämäkerrassaan, että oheistuotteissa mentiin ehkä hieman yli, vaikka bändi halusikin paljon markkinointia.

Nuoret fanit


Vaikka bändin jäsenet olivatkin uran huippuvuosina noin parikymppisiä ja lauloivat sen ikäisten elämään liittyvistä asioista, suurin osa heidän faneistaan oli kuitenkin nuoria tyttöjä. Spaissarit olivatkin siinä mielessä hyviä roolimalleja, että he korostivat naisten ja tyttöjen omaa tahtoa ja vahvuutta. He kehoittivat toimimaan oman mielen mukaan, eikä alistumaan miesten edessä. Silti on hieman huvittavaa ja joidenkin mielestä jopa kyseenalaista, kun kymmenvuotiaat lapset laulavat mukana esimerkiksi ”haluan rakastella sinua” tai ”anna minulle mitä haluan..en halua kuulla rakkaudesta”.

Erilaiset roolit tarjosivat samaistumispintaa

Bändin jäsenillä oli jokaisella omanlaisensa rooli. Victoria oli tyylikäs ja hillitty, hänen lempinimensä oli Posh-spice. Geri oli räiskyvä ja seksikäs persoona punaisessa tukassaa ja sai nimen Ginger-spice. Afrotukkainen ja äänekäs Melanie Brown oli nimeltään Scary-spice. Melanie Chisholm sai nimen Sporty-spice sporttisen olemuksensa ja urheilulla muokatun vartalonsa takia. Emma oli ryhmän kuopus ja olemukseltaankin söpö ja viaton, joten hänen nimekseen tuli Baby-spice.

Usein faneilla oli joku suosikki viisikosta, suosikki saattoi kuvastaa omaa luonnetta, tai sitten sitä minkälaiseksi halusi tulla kun kasvaa aikuiseksi. Lasten ja nuorten keskuudessa usein myös muodostettiin oma Spice Girls ja oman ryhmän kanssa saatettiin jopa esiintyä taustanauhan avulla koulussa tai naapurustossa.

Uusi tuleminen

Spice Girlsin paluusta on puhuttu jo pitkään ja nyt se näyttää vihdoin tapahtuvan. Kaikki viisi jäsentä ovat lupautuneet mukaan ja tavanneet toisensa nyt vuosien jälkeen. Sosiaaliseen mediaan lisättyjen kuvien perusteella viisikko olisi hyvissä tunnelmissa keskenään, sekä innoissaan tulevasta yhteistyöstä vanhalla porukalla. Uutta musiikkia ei kuitenkaan ole tulossa, ainakaan näillä näkymin, vaan comeback rajoittuu pelkkään kiertueeseen. Nähtäväksi jää, miten naisten aikuistuminen on vaikuttanut esimerkiksi esiintymiseen ja pukeutumiseen, näemmekö heidät tutuissa rooleissaan vai kenties jotakin uutta.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä