Usein bändit ja artistit kiertävät keikoilla oman porukkansa kanssa, joillain ehkä vähemmän suosittu lämmittelijä mukanaan. Tavallisten keikkojen ja konserttien lisäksi järjestetään isompia festivaaleja, joita myös festareiksi kutsutaan. Näissä tapahtumissa on useampia esiintyjiä ja paljon oheistapahtumaa. Suurin osa festareista järjestetään kesällä ja ne kestää yleensä viikonlopun.

Erilaisia festivaaleja järjestetään monilla teemoilla, on olemassa esimerkiksi jooga-, olut-, sekä elokuvafestivaaleja. Suosituimpia ja eniten järjestettyjä ovat kuitenkin musiikkifestarit, joita niitäkin on olemassa paljon eri tyylisiä. Monilla festareilla on esiintyjiä laidasta laitaan, mutta toiset keskittyvät yhteen tyyliin, kuten konemusiikkiin tai raskaampaan musiikkiin.

Festivaalin oma maailma

Festareilla on täysin omanlaisensa tunnelma ja monet tulevatkin nauttimaan yleisestä olemisesta enemmän kuin tietyistä esiintyjistä. Alkoholi on vahvasti esillä festareilla ja sitä nautitaan paljon. Monenlaiset ruokakojut tuovat ilmaan sekalaisen tuoksujen maailman, ja ruokaa on tarjolla yleensä aamupäivästä myöhäiseen iltaan.

Festareilla on usein jonkinlaista oheistoimintaa, kuten ennustajia, painia sumopuvuissa, joskus jopa mahdollisuus benjihyppyyn. Erilaisia koruja ja vaatteita on yleensä myynnissä pienissä kojuissa, varsinkin virallisia festarituotteita ja esiintyjien fanituotteita. Myös lävistyksiä ja tatuointeja voi päästä ottamaan joillakin festareilla.

Suuri osa kauempaa tulevista festarikävijöistä majoittuu leirintäalueille telttoineen. Näillä alueilla yleensä juhlitaan ympäri vuorokauden, toisinaan kaikki eivät edes pääse leirintäalueelta festarialueelle. Jotkut kävijät eivät edes hanki lippua festareille, vaan tulevat paikalle vain nauttimaan leirintäalueen tunnelmasta.

Samalla lipulla monta esiintyjää

Festareilla on yleensä ohjelmaa koko päivän ajan, aina yöhön asti. Tunnetuimmat artistit esiintyvät yleensä viimeisinä, jolloin yleisö on jo kunnolla lämmitetty. Festarit ovatkin oiva paikka tutustua uusiin bändeihin ja artisteihin samalla kerralla, kun menee katsomaan vanhoja suosikkeja.

Välillä kuulee kritisointia festivaalien lippujen hinnoista ja niiden jatkuvasta noususta, mutta esiintyjien lukumäärään nähden liput ovat edullisia. Samoilla hinnoilla näkisi yksittäisiä keikkoja vain muutaman, isompia konsertteja sitäkin vähemmän.

Käytännön vinkkejä

Koska festareilla useimmiten ollaan ulkona säiden armoilla, ei kaikkein hienoimpia vaatteita kannata edes harkita otettavaksi mukaan. Suotavaa on valita sellaisia kangaskappaleita, jotka mahtuvat pieneen tilaan ja joiden hajoaminen tai katoaminen ei haittaa. Sortsit ja kevyet topit ovat suosittuja, mutta toisinaan täytyy varautua myös viileämpään keliin. Kertakäyttösadetakkeja kannattaa hankkia, jos on pienikin mahdollisuus vesisateeseen. Kenkien pitäisi olla sellaiset, joiden kanssa pystyy olemaan vähintään päivän, eikä hiertymiä ilmaannu. Puhtaina kengät eivät festareilta kotiin tule.

Leirintäalueilla usein on mahdollisuus peseytymiseen, tai vähintään jonkinlainen vesipiste, jossa voi edes hampaat pestä. Kosteuspyyhkeet ovat kuitenkin kannattava hankinta helpottamaan omaa elämää ja hygieniasta huolehtimista festareilla.

Tavaraa kannattaa ottaa mukaan vain sen verran, kun voi yhdessä laukussa kantaa jatkuvasti mukanaan. Monissa paikoissa saattaa olla lukollisia säilytyslokeroita tai valvottuja narikoita, mutta ne tapaavat olla maksullisia. Pääsee myös helpommalla, kun omat tavarat ovat itsellä, eikä tarvitse haeskella niitä ympäriinsä.

Korttimaksamisen mahdollisuus yleistyy myös festareilla, mutta käteistä kannattaa aina varata mukaansa. Rahoistaan täytyy kuitenkin pitää hyvää huolta, koska suuret yleisötapahtumat ovat aina taskuvarkaille helpompia apajia.

Tietenkään ei pidä unohtaa muutamaa perusohjetta. Muista juoda vettä, pidä huolta kavereista, muista ehkäisy.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä