Teknologian kehittymisen myötä on myös musiikki tullut helpommin kaikkien saataville. Halutessaan ihminen voi käyttää vaikka koko valveillaoloaikansa musiikin kuunteluun. Kun musiikkia vielä käytetään tunnelman luojana esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa, on usein vaikeampaa olla ilman musiikkia, kuin kuunnella sitä.

Helpoin tapa kuuntelulle on edelleen radio, itse ei tarvitse kuin kytkeä laite päälle ja valita kanava. Radiokanaviakin löytyy nykyään monenlaisia, joku painottaa tarjonnassaan iskelmää, toinen rock-musiikkia, monet soittavat listahittejä. Myös radiokanavan sisällä voi olla eri genreihin painottuvia ohjelmia. Radiota kuunnellessa voi tutustua uusiin artisteihin, mutta äänestyksiä ja toiveita lukuunottamatta ei pysty vaikuttamaan soittolistoihin.

Bändit ja artistit julkaisevat edelleen sinkkuja ja albumeita, kuten ennenkin, mutta nyt ne yleensä julkaistaan myös digitaalisesti internettiin, jolloin ei ole pakko ostaa konkreettisia levyjä tai soittimia. Netistä on jo pitkään voinut ostaa ja ladata sekä sinkkuja, että albumeita omalle tietokoneelleen, lisäksi esimerkiksi musiikkivideoita ja keikkataltiointeja on voinut katsella omalta ruudultaan. Nykypäivänä musiikin kuuntelijoiden iloksi on tullut vielä erilaisia suoratoistopalveluita, joten musiikin kuuntelua varten tarvitsee vain tietokoneen tai älypuhelimen. Palveluissa voi kuunnella omia tai muiden tekemiä soittolistoja, jolloin voi sekoitella eri artistien kappaleita, eikä tarvitse valita yhtä julkaisua kerrallaan. Digitaalinen julkaisu ja jakelu helpottaa myös aloittelevia muusikoita, koska nyt omaa tuotantoa saa kuultavaksi helpommin ja vaikka täysin omatoimisesti.


Categorised in: Populaarimusiikki