Useimmilla meistä on nykyään käytössään monenlaisia vempaimia, jotka tekevät arjesta helpompaa tai hauskempaa. Tällä listalla kuulokkeet sijoittuvat tärkeimpien joukkoon. Kuulokkeita näkee niin lenkkipoluilla, julkisessa liikenteessä kuin työpaikoillakin. Jotkut sujauttavat korviinsa kuulokkeet jopa nukkumaan mennessään tai ruokaillessaan.

Vaikka kuulokkeista kuunnellaankin nykyään paljon esimerkiksi äänikirjoja tai podcasteja, on valtaosalle kuulokkeiden tärkeimpänä käyttötarkoituksena yhä musiikin kuuntelu. Soipa niistä sitten klassinen musiikki tai hevimetalli, tuo musiikinkuuntelu elämään valtavasti tunnelmaa ja hyvää mieltä. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaisilla varusteilla musiikkia kuuntelee. Kun kuulokkeet edustavat laadukasta teknologiaa, eron kyllä huomaa. Nykyään laadukkaat ja kunnolliset tekniikkaosat kestävät käytössä pitkään, ja erilaisten äänentoistolaitteiden teknologia on kehittynyt vauhdilla esimerkiksi juurikin kuulokkeiden kysynnän kasvaessa.

Jos etsinnässä ovat hyvät kuulokkeet, kannattaa niiden valintaan panostaa riippumatta siitä, onko kyseessä musiikin ammattilainen vai harrastelija. Seuraavaksi esitellään muutamia seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota kuulokkeiden valinnassa musiikinkuuntelutarkoitukseen.

Valitse kuulokkeet käyttötarkoituksen mukaan

Riippuen siitä, kuunteletko musiikkia mieluiten passiivisesti matkustaessasi esimerkiksi töihin tai miksei reissulla jonnekin kauemmaksikin, vai aktiivisen toiminnan parissa esimerkiksi kuntosalilla, vaikuttaa se siihen, millaiset kuulokkeet ovat omalla kohdallasi paras ratkaisu. On myös paljon ihmisiä, jotka haluavat kuunnella musiikkia tekemättä mitään muuta ja vain keskittyä musiikkiin sataprosenttisesti, jolloin kuuntelu voi tapahtua esimerkiksi rauhallisessa tilassa.

Markkinoilla on nyt laidasta laitaan erilaisia kuulokkeita, jotka on tarkoitettu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kaikkein tärkein päätös valinnassa koskeekin kuulokkeen muotoilua. Musiikin kuunteluun voi valita karkeasti kolme eri vaihtoehtoa: korvan päälle, korvan ympärille tai korvan sisään asetettavan mallin. Tyypillisesti korvan päälle asetettavat kuulokkeet tarjoavat kaikkein laadukkaimmat musiikkielämykset sulkien ulkopuolelle kaiken häiritsevän melun. Korvan sisään asetettavan mallin paras puoli on luonnollisesti sen kompakti koko ja hillitty tyyli, kun taas näiden kahden välimaastoon asettuva korvan ympärille asetettava malli soveltuu etenkin aktiiviliikkujien käyttöön.

Tekniikkaosat tarjoavat entistä enemmän mahdollisuuksia

Kuulokkeissa käytettävä tekniikka on kehittynyt niin vauhdikkaasti, että välillä kehityksessä voi olla haastavaa pysyä mukana. Erilaisten teknologioiden saralla muun muassa vastamelukuulokkeet on yksi nerokkaimmista ratkaisuista. Tarjolla on tätä nykyä sekä aktiivisia vastamelukuulokkeita että passiivisia vastamelukuulokkeita, joista ensimmäiset tuottavat kohinaa tai muuta ääntä eliminoiden siten taustaäänet kokonaan. Passiiviset vastamelukuulokkeet sen sijaan ovat yleensä edullisempi vaihtoehto, joka hyödyntää lähinnä laadukasta eristystä sulkeakseen häiritsevät äänet kuulokkeiden ulkopuolelle ja tarjoten näin nautinnollisia kuunteluelämyksiä musiikin parissa.

Miten kuunneltava musiikki vaikuttaa kuulokkeiden valintaan?

Varsinaisesti musiikkigenrellä ei ole vaikutusta siihen, mitkä kuulokkeet ovat paras vaihtoehto musiikin kuunteluun. Loppujen lopuksi kuulokkeiden kohdalla vaakakupissa painavat eniten henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset. Jotkut kuuntelevat musiikkia mieluiten voimakkaammalla bassolla siinäkin tapauksessa, kun kuulokkeista soi lähinnä kevyt klassinen musiikki. Toisille äänen terävyys on puolestaan erityisen tärkeää, ja se korostuukin esimerkiksi silloin kun kappaleissa on paljon sanoituksia. Jotkut kuulokkeet mahdollistavat laajemmin erilaisia yksityiskohtaisia säätömahdollisuuksia kuin toiset, mikä on niin ikään hyvä huomioida valintaa tehdessä.

Mikäli ei ole aivan varma siitä, millaisilla kuulokkeilla haluaa itse musiikkia kuunnella, kannattaa niitä käydä rohkeasti testaamassa. Etukäteen voi olla yllättävän vaikea päätellä, millaiset kuulokkeet palvelevat omia tarpeita ja toiveita parhaiten. Yleisenä oletuksena voidaan kuitenkin pitää sitä, että kunhan toivottu kuulokkeen malli on selvillä, tarjoavat useimmat tämän päivän laadukkaimmat tuotemerkit hyviä vaihtoehtoja musiikin kuunteluun. Myös netistä kannattaa etsiä suosituksia sen suhteen, millaisilla kuulokkeilla musiikin kuuntelu onnistuu parhaiten.


Categorised in: Musiikin ilmiöitä